Välkommen till Matlandetkonferensen 2014!

Konferensen äger rum i kåtor intill vattnet. Foto: Fia Kaddik.

Konferensen äger rum i kåtor intill vattnet. Foto: Fia Kaddik.

 

Twitter: #matkonferens2014

 

Sinnenas mat


Program Matlandetkonferensen 10 – 11 juni 2014

Moderator under konferensen är Pelle Thörnberg.

Du kan ladda ner programmet i sin helhet här

 

Dag 1

11.00  Gemensam bussresa från Luleå till Jokkmokk med guide.

13.00  Lunch, Restaurang Gästis

14.30  Välkommen till Jokkmokk!
- Ol-Johan Sikku, Sametinget
- Sven-Erik Österberg, landshövding Norrbotten
- Leif Denneberg, generaldirektör Jordbruksverket

14.50  Framtiden för Matlandet
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson berättar bland annat om årets matlandettema skolmat och det nya fokusområdet handel och konsument.

15.20  Jokkmokk – Årets Matlandethuvudstad
Jokkmokk satsar stort på maten och upplevelserna och vill visa allt som gör regionen unik. Victoria Harnesk, projektledare för Matlandethuvudstaden, kommer tillsammans med lokala företagare att berätta om allt från primärproduktionen på fjället till förädling och försäljning av produkter i toppklass.

- Victoria Harnesk, projektledare Matlandethuvudstaden, Strukturum
- Greta Huuva, Matlandetambassadör Sápmi, driver restaurangen Viddernas hus
- Jakob Nygård, ordförande för Sirges sameby
- Magnus Kvickström, Jokkmokks korv & rökeri

15.45  Skolmåltider för alla sinnen
Hur kan måltiden bli en del av utbildningen?  Sameskolan använder måltiderna i förskolan och skolan för att öka intresset och kunskapen för samisk matkultur. Vilka metoder kan hjälpa till att få barn att våga prova nya smaker?

- Anna-Karin Quetel, Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg vid Livsmedelsverket
- Carina Sarri, sameförskolan i Jokkmokk
- Stina Algotson, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond

16.15  Aptitum – smaka på historia
Carl Jan Granqvist berättar om sitt projekt för att skapa ett europeiskt centrum för måltidsautencitet med en internationell masterutbildning inom måltidsområdet.

16.30  Fika

17.00  Årets uppstickare
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson delar ut priset till Årets uppstickare.

17.20  Paus

18.30  Fördrink i kåtorna

19.00  Middag
Maten lagas av Restaurang Ájtte.

 

Dag 2

08.30  Moderator Pelle Thörnberg inleder med att sammanfatta gårdagen

08.40  Mat i kombination med dryck ger nya smakupplevelser
Hur bidrar drycken till måltidsupplevelsen och hur kan Sverige utvecklas vidare som dryckesland?

- Claes Wernerson, ölmakare Qvänum Mat & Malt
- Håkan Jönsson, etnolog och måltidsforskare
- Andreas Sundgren, vd och cidermakare Brännland Cider

09.15   Smaksamtal
Här får du chansen att samtala i grupp om de matfrågor som ligger dig varmt om hjärtat.

11.00  Hur gör man affärer av smak?
Johan Swahn, forskare och specialist sensorisk marknadsföring på ICA pratar bland annat om köpbeteende med exempel från arbetet på ICA.

11.30 Vad vill konsumenten ha?
Vilka andra mervärden än pris är avgörande för konsumenterna?
Köper vi bara med ögonen eller kan smaken avgöra om en produkt lyckas på marknaden eller inte?

- Gunnela Ståhle, Vi Konsumenter
- Bianca Brandon-Cox, trendspanare och matfotograf
- Linus Källander, Dyraremat.nu
- Anna Michelson, chefredaktör Äkta mat

12.00 Avslutning
Leif Denneberg avslutar konferensen.

12.15  Lunch

Maten lagas av Viddernas hus och Café Gasskas.

13.45 Gemensam busstransport till Luleå

 

Här hittar du mer information om Jokkmokks arbete som Årets Matlandethuvudstad:
www.matlandethuvudstad.se