Äkta, enkelt och nära – ny vägmatsstrategi i Susedalen

Den hungrige vägkrogsbesökaren i Susedalen serveras bland annat Mostorpsburgare med brynt Levainbröd från Solhagas surdegsbageri och Lustgårdens aioli med saffranshonung. Burgaren serveras tillsammans med Root Fruits potatischips.

Den hungrige vägkrogsbesökaren i Susedalen serveras bland annat Mostorpsburgare med brynt Levainbröd från Solhagas surdegsbageri och Lustgårdens aioli med saffranshonung. Burgaren serveras tillsammans med Root Fruits potatischips.

Det började med att lantbrukaren Ulf Severinsson såg många goda exempel på bra råvaror och förädlade produkter i sitt jobb. Det ville han föra ut till många fler och så kom tanken på en vägkrog upp. När så möjligheten dök upp tog han chansen och Lokal Diner i Susedalen med lokalproducerad husmanskost av hög kvalitet är nu verklighet och Ulf är numera krögare.

-          Just nu är det full rulle i verksamheten, säger Ulf Severinsson. Vårt största problem så här i högsäsongen är för lite lagerutrymme och logistiken med att hämta varor. Men vi har löst det. Så är det i början, det tar tid att få rutiner som fungerar optimalt.

För det är inte så länge som verksamheten varit igång. Den 6 juni invigdes vägkrogen längs den vältrafikerade E6/E20 mellan Falkenberg och Halmstad. Det äkta, det enkla och det nära i form av husmanskost är konceptet. Med råvaror och produkter från lokala producenter med kvaliteten i fokus. Många av kunderna har tidigare stannat på Susedalen för den vackra utsikten, men är inte vana vid att det också erbjuds riktig mat.

-          Rastplatsen invigdes 1996, sköts av Trafikverket och är nog en av de bäst planerade, tror Ulf. Otroligt vackert läge. Kundgruppen är väldigt blandad och förutom förbipasserande resenärer har vi även lunchbesökare från närliggande företag.

Det har varit en mycket positiv start med många nöjda kunder.

-          Ja, det har varit många ryggdunkar, konstaterar en glad Ulf. En kvinna i veckan satt och grät, så rörd blev hon. Då blir man naturligtvis glad i hjärtat, när kunderna uppskattar det man gör.

Ambitionen är att jobba med säsongens råvaror och variationer. Men det finns några klassiker som alltid är med på menyn.

-          Jag vet att hamburgare finns överallt och tänkte att det ska jag också ha, berättar Ulf. Men min modell är med lokalt kött, surdegsbröd, sallad, lök och som pricken över i en lokalt levererad saffransaioli med honung. Burgaren serveras med lokalt producerade potatischips med skal. Riktigt gott. Det är klart att vissa kunder vänder när vi inte erbjuder det klassiska med pommes frites men för dem finns andra ställen att äta. Så här vill jag ha det.

Den andra specialaren Ulf nämner är bautaköttbullar, det vill säga riktigt stora köttbullar, om 100 gram styck. De serveras vanligtvis med potatismos, men så här års är det naturligtvis färskpotatis och så gräddsås och lingon.

Fiskmenyn då?

-          Om någon vill ha fisk, då hänvisar jag till Laxbutiken en bit bort. Vi har gjort en överenskommelse om att de tar laxen och vi tar köttet och så marknadsför vi varandra, skrattar Ulf.

Däremot erbjuds vegetariska sallader och mycket populära egenbakade pajer. En aktuell säsongsrätt just nu är gräddstuvad vitkål med bratwurst. Till hösten blir det en satsning på rotfrukter, skogens svamp och vilt liksom bär och frukter.

-          Min vision är att testa det här konceptet först på hemmaplan i Halland. Fungerar det kan jag tänka mig att öppna flera Lokal Diner-krogar i till exempel Småland eller Västergötland med deras råvaror som bas och så småningom bilda en kedja, säger Ulf. För jag tror verkligen på konceptet. Jag tycker inte det varit någon här i Sverige som vågat satsa på vägmat med närproducerad kvalitet, men nu vågar jag!  

 

www.lokaldiner.se