Matseminarier i Almedalen

Den 2-7 juli pågår politikerveckan i Almedalen. En del av veckan är de mer 1200 seminarier som arrangeras av olika aktörer. Här är en lista med de seminarier som har en koppling till mat- och måltidsområdet. Ladda ner PDF:en Seminarier med koppling om mat och måltider eller använd listan nedanför. Det kan förekomma sena ändringar så håll koll på http://www.almedalsveckan.info/.

Måndag 2/7

Köttfria måndagar – quick fix för miljön?
Svenskt kött
2/7 2012, 09:30 – 10:30 Restaurang 50 kvadrat, S:t Hansplan , ”Bakgård/innergård, ingång Rådstugugränd.” Debatt & mingel Klimat/miljö

En ny norm för måltider i offentlig regi och för hur vi handlar närproducerat
Skånes Livsmedelsakademi
2/7 2012, 11:15 – 13:15 Öresundshuset, Hästgatan 1, vid Donners plats, ”Entré från Hästgatan” Lunchseminarium Mat

Jordbrukets miljöarbete i Östersjöregionen – affärsmöjlighet eller belastning?
Baltic Compass, Svenska institutet, SLU, SJV
2/7 2012, 13:00 – 14:00 Donnersgatan 6, ””Sverige i världen”, Donnersgatan 6″ Seminarium Klimat/miljö
GMO- genvägar till framtiden?
Samspråk i Almedalen, ett samarrangemang mellan FAS, Formas, Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet
2/7 2012, 14:00 – 14:45 Joda Bar och kök, Skeppsbron , Seminarium Forskning, Klimat/miljö

Skarpsill i Östersjön – bov eller hjälte?
Naturskyddsföreningen på Gotland
2/7 2012, 14:00 – 15:00 Donnersgatan, ””Sverige i världen”, Gotlandsbolagets tomt” Debatt Klimat/miljö, Mat

******************************************************************

Har alla rätt att bli serverade något alkoholfritt?
Folkrörelser mot droger
2/7 2012, 20:00 – 22:00 Kilgränd, ”ingång från hörnet Donners plats/Kilgränd, White Corner” Workshop Mat, Annat

******************************************************************

Tisdag 3/7
Skolmat – till vilket (lågt) pris som helst?
Svenskt kött
3/7 2012, 09:30 – 10:30 Restaurang 50 kvadrat, S:t Hansplan , ”innergården, ingång från Rådstugugränd” Debatt & mingel Mat, Barn/ungdom

******************************************************************

Är alkoholfritt framtidens affärside?
Ungdomens Nykterhetsförbund
3/7 2012, 10:00 – 11:00 Kilgränd, ”Ingång från hörnet av Donners plats/Kilgränd, White corner” Seminarium Mat, Näringsliv

******************************************************************

Fiskpinnens framtid – är utfiskningen av haven ekonomiskt försvarbart?
Världsnaturfonden WWF
3/7 2012, 10:00 – 11:30 Fartyget i Visby hamn, briggen Tre kronor, Seminarium & mingel Ekonomi, EU

Bättre sjukhus- och äldremat till samma pris – en vision inom räckhåll?
Kost & Näring
3/7 2012, 10:45 – 11:30 S:ta Karins kyrkoruin, Stora Torget, ”Klosterlängan” Seminarium Vård och omsorg, Mat

******************************************************************

I ♥ LOU? Sveriges kostchefer om möjligheter och framtidsfrågor i livsmedelsupphandlingen
Kost & Näring – Sveriges kostchefers och dietisters organisation. En del av Ledarna.
3/7 2012, 11:45 – 12:30 S:ta Karins kyrkoruin, Stora Torget, ”Klosterlängan” Seminarium Mat

******************************************************************

Burhållning av hönor: Om offentlig upphandling, konsumentmakt och handel
Djurens Rätt
3/7 2012, 13:00 – 14:30 Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3 , ”B22″ Seminarium Mat, Annat

******************************************************************

Hur får vi världens bästa patientmåltider?
Sodexo
3/7 2012, 15:00 – 16:30 St Lars Kyrkoruin, Debatt & mingel Mat, Vård och omsorg

******************************************************************

Monsterkyckling på tallriken? Om svensk kycklinguppfödning
Djurens Rätt
3/7 2012, 15:00 – 17:00 Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3 , ”B22″ Seminarium Mat, Annat

******************************************************************

Onsdag 4/7
Hur kan vi se till att naturskyddade havsområden inte skadas av fiske?
Havs- och vattenmyndigheten
4/7 2012, 08:00 – 08:45 Gotlands Museum, Strandgatan 14, ”Miljöaktuellts arena” Frukostseminarium Klimat/miljö

Matlandet – nu med jord under naglarna
United Minds i samarbete med Jordbruksverket, VisitSweden, Exportrådet, Livsmedelsverket m fl
4/7 2012, 08:30 – 11:00 Restaurang 50 kvadrat, S:t Hansplan , ”Innergården 50 kvadrat, ingång från Rådstugugränd 4″ Frukostseminarium Mat, Besöksnäring

****************************************************************

Bättre sjukhus- och äldremat till samma pris – en vision inom räckhåll?
Kost & Näring
4/7 2012, 09:15 – 10:00 S:ta Karins kyrkoruin, Stora Torget, ”Klosterlängan” Seminarium Vård och omsorg, Mat

******************************************************************

I ♥ LOU? Sveriges kostchefer om möjligheter och framtidsfrågor i livsmedelsupphandlingen
Kost & Näring
4/7 2012, 10:15 – 11:00 S:ta Karins kyrkoruin, Stora Torget, ”Klosterlängan” Seminarium Mat

******************************************************************

Handrullade köttbullar till patienten
Södersjukhuset AB
4/7 2012, 11:00 – 13:15 Gamla Masters, Södra Kyrkogatan 10, Lunchseminarium Mat, Vård och omsorg

******************************************************************

 

Onsdag 4/7 kl 11-13

Var finns norra Europas bästa matregion 2025?
Betydelsen av mat ökar och visionen om god mat, god djurhållning och upplevelser i världsklass ligger i tiden. Hur blir Öresundsregionen norra Europas bästa matregion 2025? Hur handlar vi mer ekologiskt och lokalodlat? Kom på samtal om Öresundsregionen som nyckeln till visionen om Matlandet Sverige. Medverkar gör Katarina Erlingson, regionråd (C) i Region Skåne och ordförande i Livsmedelsakademins Poltikernätverk och Landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Kockar från Livsmedelsakademins nätverk har satt samman en smaklig skånsk lunchtallrik.
Öresundshuset (Donners plats, Hästgatan 1 i Visby)
Kan regelförenkling skapa tillväxt?
Mitt Kök Sverigeresan i samarbete med LRF Gotland
4/7 2012, 11:00 – 13:00 Paviljongplan Visby, Samtal Mat, Näringsliv

******************************************************************

Skolmatens pris – hur billigt får det egentligen bli?

Skolmatens vänner

4/7 2012, 11:15 – 12:15 Holmen, Visby hamn (hyrd gatumark), ”LRF-ladan” Debatt Mat, Barn/ungdom

******************************************************************

Vinn på mindre svinn! Hur minskar man svinnet i skolmaten?

Magasin Måltid och Kost & Näring

4/7 2012, 11:15 – 12:30 S:ta Karins kyrkoruin, Stora Torget, Föreläsning Mat, Annat

******************************************************************

Hur skapar vi en lönsam matregion i världsklass?

Öresundshuset

4/7 2012, 12:00 – 13:00 Hästgatan 1, ”Öresundshuset” Lunchseminarium Mat

******************************************************************

Vad händer i Östersjön? Följ med från fiskebåt till fiskburgare

Marine Stewardship Council (MSC)

4/7 2012, 12:00 – 12:45 Gotlands Museum, Strandgatan 14, ”Miljöaktuellt Arena” Seminarium Klimat/miljö, Mat

******************************************************************

Hållbar livsmedelsupphandling angår hela den offentliga sektorn och påverkar vår framtid

Miljöstyrningsrådet

4/7 2012, 13:00 – 13:45 Gotlands Museum, Strandgatan 14, ”Miljöaktuellt Arena” Debatt Klimat/miljö, Mat

******************************************************************

Sökes: ekologiska råvaror och förädlade produkter. Finnes: ökad internationell efterfrågan

Exportrådet

4/7 2012, 13:00 – 14:30 Schweizergränd 5, ”Amarillo” Seminarium Mat, Näringsliv

******************************************************************

 

Hur ser utvecklingen ut för Sveriges turistföretagare? Turistnäringens företagarindex presenteras

Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS)

4/7 2012, 13:00 – 14:30 Smedjegatan 17, ”Frimis” Seminarium Besöksnäring

 

Vad hindrar Sveriges nya basnäring att nå en fördubbling till 2020? Debatt om besöksnäringens behov

Visita – Svensk besöksnäring (fd SHR)

4/7 2012, 13:30 – 14:30 Clematis, Strandgatan 20, Seminarium Besöksnäring, Näringsliv

 

Besöksnäringens framtid – ett rundabordssamtal om hur vi skapar en livskraftig bransch

Hotell- och restaurangfacket

4/7 2012, 14:30 – 16:00 Restaurang Hamnplan 5 , ”Terrassen” Samtal Näringsliv, Besöksnäring

 

Är kommunernas måltidsavgifter inom äldreomsorgen pepprade?

PRO och PROpensionären

4/7 2012, 16:30 – 18:00 Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3 , ”D24″ Seminarium Vård och omsorg, Mat

******************************************************************

Torsdag 5/7

Kaffe, bomull och bananer – blir världen godare av certifieringar?
Löfbergs Lila

5/7 2012, 08:00 – 08:40 50 Kvadrat, S:t Hansplan, Frukostseminarium Klimat/miljö, Mänskliga rättigheter

 

Turismens kassakor – så konsumerar de utländska besökarna

Tillväxtverket

5/7 2012, 08:00 – 09:45 Science Park Gotland, Strandgatan 1, Frukostseminarium Besöksnäring

 

 

Plant-based as a part of future sustainable food production

Alpro & WWF

5/7 2012, 08:30 – 10:00 Restaurang Wallers, ”Wallersplats 2, terrassen” Frukostseminarium Mat, Klimat/miljö

******************************************************************

Hur skapar vi gastronomiska regioner i Sverige?

Culinary Heritage Europe/Regional Matkultur Europa

5/7 2012, 09:30 – 11:00 Restaurang Rosengården, Stora Torget, ”Matsalen” Seminarium Mat, Besöksnäring

******************************************************************

Måltid och Politik ”kompetens på tallrik”

Stiftelsen Måltidsmuseum i Grythyttan

5/7 2012, 10:00 – 12:00 Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6 , ”Vinterträdgården” Seminarium Mat

******************************************************************

Hållbart jordbruk – det handlar om matsuveränitet

Fältbiologerna

5/7 2012, 10:00 – 12:00 Silon, Holmen, Visby hamn (Internationella torget), Seminarium Klimat/miljö, Mat

 

Ockuperade tomater – svenska politikers ansvar för våra livsmedel

Emmaus Stockholm, Afrikagrupperna

5/7 2012, 10:15 – 11:45 Visby Arbetareförening, Kinbergs plats 8, ”hus inne på gården” Debatt Internationella frågor, Mat

******************************************************************

Hur förverkligas visionen om ”Sverige – det nya matlandet”?

Miljöresurs Linné

5/7 2012, 13:00 – 16:00 Fartyget i Visby hamn, briggen Tre kronor, Seminarium & mingel Mat, Klimat/miljö

******************************************************************

Stora idrottsevenemang och lokal mat – en oslagbar kombination!

Jämtland Härjedalen Turism/Mittuniversitetet

5/7 2012, 14:00 – 15:30 Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3 , ”B23″ Seminarium & mingel Besöksnäring, Forskning

Hur starkt blir det framtida Forskningssverige?

 
Röster höjs om att Sverige som forskningsnation halkar efter. Om det är så, tappar Sverige konkurrenskraft inom kunskapsintensiv verksamhet generellt, eller handlar det om en branschspecifik nedgång? Vad görs och vad kan man göra på lokal/regional nivå respektive på nationell nivå? Vilken roll spelar samverkan i Öresundsregionen för styrkan i såväl Forskningssverige som i Forskningsdanmark? Paneldebatt, där Livsmedelsakademins VD Lotta Törner deltar, om det framtida Forskningssverige med politiker från nationell och regional nivå, med branschföreträdare och representanter från akademin.

5/7 kl 15-16.30, Öresundshuset (Donners plats, Hästgatan 1 i Visby)

 

Fredag 6/7

Vad betyder maritima kluster för ett hållbart nyttjande av havets resurser?

Göteborgs universitet

6/7 2012, 08:15 – 09:00 Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5 , ”Foajén” Frukostseminarium Klimat/miljö, Forskning
Lördag 7/7

Hur kan vi utveckla den svenska livsmedelsproduktionen?

Mitt Kök Sverigeresan

7/7 2012, 10:30 – 16:00 Paviljongplan Visby, Mötes- och debattplats Mat, Besöksnäring