Tre svenska restauranger bland de 50 bästa i världen

Igår tillkännagavs S. Pellegrinos The World’s 50 Best Restaurants, en av de restauranglistor i världen med högst status. Noma i Köpenhamn blev för tredje året i rad utsedd till världens bästa restaurang. På 50-listan finns tre svenska restauranger; Frantzén/ Lindeberg och Mathias Dahlgren i Stockholm samt Fäviken där Magnus Nilsson huserar på baksidan av Åreskutan. Frantzén/Lindeberg som är nya på listan kom på 20:e plats, Fäviken (också ny) kom på 34:e och Mathias Dahlgren hamnade på 41:a plats. Grattis!

I juryn finns över 800 professionella restaurangpersonligheter världen över som får rösta på fyra restauranger i sin egen region samt på tre utanför. Ett krav är att de måste ha ätit på de restauranger de röstar på någon gång de senaste 18 månderna.

Förutom världens ledande journalister samlades kockar med personal för att ta emot priserna. Inte mindre än 47 av världens 50 bästa kockar var på plats. Galan som firar 10-årsjubileum i år gratulerades särskilt av Ferran Adria, René Redzepi och Thomas Keller som också berättade hur listan påverkat deras verksamhet.

Alla talar om Skandinavien i matvärlden just nu, och inte bara om restaurangerna. Björn Frantzén, Daniel Lindberg, Magnus Nilsson, Magnus Ek och Mathias Dahlgren arrangerade även en av de mest omtalade luncherna i London med Mikael Jönsson på Hedone. Tillsammans bjöd de på ”vikingasmörgåsbord”, en öppen, enkel och lustfylld matupplevelse med Kalix löjrom, fjällröding och charkuterier.

Spana in listan här