Kungsfenan utdelad till forskare och entreprenörer

Elena Arzak från Spanien vann Kungsfenans utmärkelse Maritim Gastronomi och lagade skolmat till 75 000 elever i Göteborg

Elena Arzak från Spanien vann Kungsfenans utmärkelse Maritim Gastronomi och lagade skolmat till 75 000 elever i Göteborg

Kungsfenan The Swedish Seafood Award är ett svenskt maritimt pris som inspirerar hela världen. Sedan 2002 har innovatörer
inom forskning, redskapsutveckling, gastronomi och fiskerelaterat entreprenörskap från en rad länder rest till Göteborg och hedrats för sina insatser. I år fick två internationellt kända fiskeriforskare och en spansk stjärnkock motta Kungsfenan The Swedish Seafood Award i Eriksbergshallen. Priset är uppdelat i två kategorier: Hållbar fiskenäring och Maritim gastronomi.

Gastronomipriset mottogs av världens bästa kvinnliga kock, Elena Arzak, från Baskien. Hon är fjärde generationen kock i en av Europas mest välkända kockfamiljer, på den 3-stjärniga spanska restauranten Arzak i San Sebastián. Elena Arzak kombinerar sin traditionsbärande roll med gastronomisk lyskraft och energi.

75 000 skolelever i Västra Götaland fick i veckan äta världsmästarmat till lunch. Elena Arzak specialkomponerade en fiskrätt – kolja à la Arzak – en fisklåda som ska tilltala unga smaklökar. Elena Arzak finns själv på plats i Nordhemsskolans skolkök för att inspirera skolkockarna.

Hållbarhetspriset delas mellan de två fiskeriforskarna Keith J Sainsbury och Tony Smith, Australien. De har bidragit till att få infört ett ekosystemperspektiv på fiskeriförvaltningen, bättre tillgång på forskningsdata om havets resurser, större förståelse för marina eko-system, bättre politiska verktyg och ett folkligt intresse för hållbart fiske.

Syftet med utmärkelsen är att inspirera och premiera inom alla områden som kan bidra till en positiv utveckling av fisk och skaldjur – i havet och i våra sjöar, i fångsten, inom livsmedelsindustrin, distribution och handel, i vår kost och som måltidskultur.

Uppstickarpriset Årets Skarpsill delade landsbygdsminister Eskil Erlandsson ut till Josef Nygren, en fiskodlare från Norrland som skapat ett hållbart vattenbruk med framförallt rödingen. Josef Nygrens odling har efterhand uppmärksammats
såväl lokalt som nationellt, och tydliggjort möjligheten att med god ekonomi producera miljövänlig mat av högsta kvalitet, samtidigt som man bidrar till utvecklingen av sin region.

Det senaste ledet i företagets expansion är ett eget fiskslakteri i Vilhelmina. Samtidigt utvecklar han exporten mot den internationella marknaden i Ryssland och EU. Med slakteriet fördubblas antalet lokala arbetstillfällen.

Josef Nygrens affärsverksamhet understryker att vattenbruk inte bara har en potential, utan redan är en framtidsnäring för matlandet Sverige.

Den högtidliga prisutdelningen igår föregicks av ett helspäckat konferensprogram inom ramen för European Maritime Day. Inbjudna gäster från Europas alla länder deltar.

Utdelningen av Kungsfenan är ett evenmang som ingår i Matlandethuvudstaden Göteborgs program.

Läs mer om Kungsfenan