Nytt projekt för bättre skolmat

Elever på Bladins skola i Malmö tar för sig av skolmaten. Foto:Miriam Preis

Elever på Bladins skola i Malmö tar för sig av skolmaten. Foto:Miriam Preis

Den 13 april träffas landsbygdsminister Eskil Erlandsson, skolkockar och bönder för att rivstarta det nationella projektet Skolkock möter bonde, med stöd från regeringens Matlandet-satsning.

- Vi vill att kockar i offentliga kök ges möjlighet att träffa bönder och lära sig mer om regionala råvaror, säger initiativtagaren och projektledaren Annika Unt Widell.

Fredagen den 13 april kl 14.00-15.30 anordnas kick-off för projektet ”Skolkock möter bonde” på Rudenstams Gårdsbutik i Gisebo. Speciellt inbjudna skolkockar från Jönköping möter bönder och livsmedelproducenter som bjuder på smakprov. På plats finns också landsbygdsminister Eskil Erlandsson som invigningstalar. Media hälsas varmt välkomna!

Bakgrund Kostchefer vill köpa mer närproducerat, visar den senaste kommunkartläggningen från Skolmatens vänner. Samtidigt ökar kraven på skolmaten. Den ska vara kostnadseffekti, ekologisk, näringsriktig och gärna lagad från grunden. Nya kunskaper behövs i köken där det sedan 70-talet värms en hel del helfabrikat. Idag kommer dessutom all mat via stora grossister och det är sällan som skolkockar har direktkontakt med matproducenter.

Projektet ”Skolkock möter bonde” ska skapa modeller för gårdsbesök som ökar dialogen och kunskaperna om råvaror. Under 2012 erbjuds intresserade lantbrukare utbildning inför besök från skolkök. Följande år planeras pilotbesök på gårdar runt om i landet. Målet på längre sikt är att alla skolkockar ska få möjlighet att göra gårdsbesök. Projektet har sökt och fått stöd från Jordbruksverket för år 2012 inom Matlandetsatsningen.

För ytterligare information, kontakta

Annika Unt Widell, projektledare tel 0702-379929, annika.unt@skolmatensvanner.se

Anna Ross, kommunikatör LRF Jönköping, tel 070-560 86 81