25 landsskapsprodukter får utmärkelse

På mässan GastroNord fick tjugofem produkter utmärkelsen Sveriges bästa landsskapsmat. Utmärkelsen är en summering av de regionala utmärkelser i Värmland, Bergslagen, Norrland och Skåne som Husmansbord delat ut sedan 2009. Följande produkter har fått utmärkelsen:

Kalix Löjrom v.2 Br.Ökvist Junkön,  Norrbotten. Kalixlöjrommen når nya höjder, varsamt förädlad med tydligt ursprung, en förebild för hur en naturlig råvara är det bästa man kan få.

Sorseliansk Pesto Tant Ruth i Malå, Lappland. Sorseliansk Pesto är god, på gränsen till beroendeframkallande, och ett särdeles lyckat exempel på när inspiration från andra matländer kan leda till, nya originalprodukter med svenska råvaror.

Syltefläsk  Toppchark, Bastuträsk Charkuteri, Västerbotten. Syltefläsket är ett enkel och ärlig produkt med över hundra år på nacken. Det är gott, enkelt och prisvärt med svensk råvara och lång tradition.

Hjortronsylt  Lotta-Boden i Loos, Hälsingland. Hantverk till perfektion som gör råvaran rättvisa, hjortron är en svensk skatt som vårdas och njuts på detta vis.

Getmessmör  Martin Söderkvist i Järvsö, Hälsingland. En underbart god och ren produkt för de finaste sammanhang.

Kallpressad Rapsolja Mårdängs, Gästrikland. En rapsolja som håller måttet till alla sammanhang direkt från gårdens egen produktion.

Fäbodknäcke Surdeg Leksands, Dalarna. När en fäbodtradition bärs fram i stort format, utan kompromisser, blir det fantastiskt. Kvalitetssäkrat och med svensk råvara. En förebildsprodukt för Sverige i världen.

Single Hop Ale Oppigårds, Dalarna. Svensk öltradition har en ny vår med småbryggerierna. Med enkla råvaror, gott hantverk och resultat i mästarklass.

Nötgrillkorv, stark Ingelsbo Gård, Dalarna. En enkel och ren nötköttskorv som kommer från gårdens egna djur.

Lufttorkad skinka Nibble Gårdsgris, Västmanland. Med sydländska recept och eget klimat & Svenskt Sigillcertifierat kött, förädlat på gården till en smak och kvalitet som håller en odiskutabel internationell toppklass. En förebild i en egen division för svensk primärproduktion.

Grythytteknäcke Grythytte Qwarn, Västmanland. Tunt, milt och sprött gräddat delikatessknäcke som är bakat på gården av mjöl från egen kvarn. ”Baka till framtiden”, med rätta.

Lammrostbiff Lekeberga Gård, Närke. Bjuder upp till en tillgänglig, god och landskapsvårdande landskapsmat för alla.

Naturbeteskött, bringa Naturbeteskött i mellansverige, Närke. Ett nötkött med alla kvaliteter man kan önska som kock oavsett nivå. Landskapets mat, med stor potential. Mer bete i naturen med naturbeteskött.

Älgsalami Hygns Vilt, Värmland. Med ursvensk råvara och nya mattraditioner vinner älgsalamin hjärtan jorden runt.

Gourmetpotatis Ängebäcks potatis, Värmland. När gården tar vara på de bästa smakerna så är gourmetpotatisen ännu en primärvinnare och förebild i tiden.

Enrisrökt bog Hemgårdens, Värmland. Med svenskt kött och äkta rökning till ett attraktivt pris.

Lagrad ost Lakene Ostgård, Värmland. En ost som inte lämnar någon oberörd. Från ett litet mejeri, med stor smak. Framtidsmat, för alltid.

Rabarbersaft Torfolk Gård, Värmland. Helt ekologiskt och KRAV-certifierat med smak av svensk sommar.

Äppelmust Gärdets, Värmland. Inlandets äpplen ger en utmärkt syra. För måltid i tiden.

Torkade Trattkantareller Wermlands skogsförråd, Värmland. En resurs i världsklass som många av oss går förbi, torkade trattisar hör hemma i alla kök, tack till skogsförrådet som gör det tillgängligt.

Köttkorv, gammaldags Värmlands Chark, Värmland. Som det ska smaka, med svensk köttråvara och tydlig avsändare.

Rökt getost Finnskogens Ost, Värmland. En god och genuin värmländsk saga med de djupa skogarnas rökta prägel.

Brantevikssill Ringsjöfisk, Skåne. En enkel, god och ren inläggning av den bästa fisken. En tradition vi gärna bjuder fler att smaka.

Havtornssylt med vanilj Fruemöllans bär, Skåne. Gjort på gården med bär från gården till en smak för världen med KRAV-certifiering för ekologin.

Alpost Skånemejerier, Skåne. En ny landskapsost som är vällagrad, fräsch och fruktig. En originalprodukt för 2010-talet.

Husmansbord är ett varumärke och koncept från Svensk Landskapsmat, Pelle Agorelius AB på Saxhytte Gård strax norr om Grythyttan.

Läs pressmeddelandet om utdelningen av Sverige Bästa Landskapsmat