Skaldjursresan – Smaka på världens godaste skaldjur

Hummern är höger eller vänsterhänt. Det varierar. Den större klon är till för att krossa maten och med den andra äter den. Ungefär som att äta med pinnar.

Hummern är höger eller vänsterhänt. Det varierar. Den större klon är till för att krossa maten och med den andra äter den. Ungefär som att äta med pinnar.

För några månader sedan. När hummersäsongen precis hade dragit igång. Befann jag mig tillsammans med några bloggare och matskribenter guppandes i en båt på Kosterfjorden. Västsvenska Turistrådet hade bjudit in oss att prova på att fiska hummer. Och att uppleva de bästa matupplevelserna som händer just nu kring Koster och i Strömstad.

Här finns gott om möjligheter att skapa en tillvaro djupt förankrad i den regionala maten. Med Kosterhavet utanför dörren som kan erbjuda skaldjur som håller världsklass så är förutsättningarna kanske de allra bästa. Koster och Västkusten har ju dessutom en lång tradition som semesterparadis för soltörstande och skaldjurssugna turister. Hotell Ekenäs på Koster har sedan länge ordnat skaldjurssafari på hösten. För att ge besökare möjlighet att fiska hummer. Men också för att förlänga säsongen och uppleva Västkusten i vackra gyllengula höstfärger.

Att hummern var ljusskygg viste jag. Men när bur på bur med krabba var det enda som dök upp över vattenytan var vi färdiga med att ge upp. Efter viss möda fick vi till slut upp en bur med två humrar. En var godkänd och fick följa med oss till Kosters Trädgårdar. Där hade man skördefest och skaldjuren fick sällskap av gudomligt goda nyskördade grönsaker. En spännande trädgård med tillhörande kafé och restaurang som skapats på en ö där tillgången till vatten inte alltid är den bästa. Men man har istället fått vara sparsamma och jobba fram naturliga sätt för att ge plantorna näring som med tång.

Resan fick ett angenämt slut med besök på Rökeriet i Strömstad. En vedeldad sådan! Paret Stefan och Åsa Jensen drömde om en rök och att servera sina läckra produkter i en tillhörande restaurang. Men också erbjuda lokala specialiteter som spicken makrill. Saltad och kallrökt makrill som Stefan kallar för havets parmaskinka.

Framgångsagan för Rökeriet har inte väntat på sig. Mycket beror den på det hängivna arbetet att bara producera hantverksmässigt rökta råvaror. Men också sann matglädje och mycket arbete. Hela familjen har haft fullt upp med att förverkliga och utveckla sin dröm. Med sitt läge på Torskholmen och granne med fiskehamnen har också bidraget. Men det är ändå smaken av deras varmrökta lax med skinnet kvar och konsistensen som är saftig och smakrik som ger störst intryck. Väl värt en omväg!

Text: Maria Zihammou