Från gård till glas?

”Det blir sannolikt ingen gårdsförsäljning. ” Det sade i går folkhälsominister Maria Larsson, som därmed går emot den utredning från förra året som förordar just detta.

Gårdsförsäljningen av vin och öl är en fråga som bubblar i skärningspunkten mellan visionen om matlandet Sverige och svensk traditionell alkoholpolitik. Den svenska restriktiva alkoholpolitiken bygger på idén om försäljningsmonopol för Systembolaget för att på så sätt kontrollera alkoholutbudet.

Den här politiken har utmanats åtskilligt på senare år, främst genom EU-inträdet. När vi gick med i EU 1994 fick Sverige ett undantag från reglerna om fri handel med alkohol, något som motiverades med folkhälsoskäl och svensk tradition. Reglerna har ändå ruckats på genom friare införsel, hårdare regler för hur Systembolaget tar in produkter och på senare år också så kallade vinklubbar, där man kan köpa vin bortom Systembolaget, som antingen levererar via en Systembolagsbutik eller direkt hem till dörren. Det senare kan bara göras om försäljningen sker från annat EU-land.

Politiken är alltså redan uppluckrad, och Systembolaget själv ökar tillgängligheten hela tiden. Snart kommer kanske försök med hemleverans av varor till dörren och från i januari nästa år kommer man kunna beställa varor direkt från svenska vin- eller ölproducenter och få dem levererade till vilket Systembolag som helst i landet.

Ändå tycks steget till försäljning direkt på gården stort. Svenska alkoholproducenter vill allmänt kunna sälja sina egna varor, precis som vingårdar och bryggerier kan i andra länder. Jag pratar med Christina Skjöldebrand på projektet Vinlandet Sverige och hon säger att det kommer lägga viss hämsko på branschen om Maria Larsson får sista ordet i regeringen. Ändå vill hon inte vara alltför pessimistisk. Hon pekar på att det som påverkas bara är just det spontana inköpet ute på vingården. Från första januari i år får man ha provsmakningar på svenska vingårdar och flera vingårdar har restauranger där man kan dricka gårdens vin. ”Personligen tycker jag att det vore roligt att kunna åka ut till en vingård och spontant köpa med mig en flaska hem, och så känner många av de konsumenter vi pratar med också.” Till viss del kommer problemet kanske lösas med Systembolagets nya policy om beställning från gårdar via Systembolaget, men något litet saknas fortsatt när man inte får köpa på plats.

Problemet är dock att gårdsförsäljningen, enligt bland annat Justitiekanslern, kan strida mot EU-regler om lika behandling för varor oavsett varifrån i EU de kommer. Gårdsförsäljningen riskerar också att EU tar bort Sveriges undantag för alkoholmonopol, eftersom monopolet ju de facto bryts med försäljning också på gårdar.  I regeringen har folkpartiet, som röstade nej till gårdsförsäljning på sin kongress i oktober, och kristdemokraterna, varit mot, medan centerpartiet och moderaterna varit för.

Att ansvarig minister Maria Larsson nu går ut och avfärdar utredningens förslag innebär inte att saken är avgjord, men visst verkar det luta åt ett nej. ”Jag är inte förvånad”, säger Christina Skjöldebrand, ”det är synd att man bromsar, men nu får vi jobba vidare med andra modeller.”