Vårt dagliga bröd

I samband med Polarbröds smygprovning av det nya Polarknäcket Frisk och Fröig på Berns Salonger inbjöds till samtal om brödets framtid med en panel bestående av matexperten Per Styregård, chefsredaktör på White Guide, Den Vilda Kocken Erik Brännström samt Polarbröds VD Karin Bodin.

Vad är bröd  för er? inledde journalisten Ebba Kleberg von Sydow med att fråga.

Karin Bodin ville framhäva att tunnbrödet skall fungera även som bröd till maten. Bröd skall vara en del i måltiden, enligt Erik då är det bäst. Per äter allra helst mörkt bröd med salt smör på. Men varför engagerar bröd oss så mycket?

- Det är grunden till det som vi menar med kultur, brödbakning gjorde det möjligt för människor att stanna på ett ställe, att odla, sade Karin.

86% av svenskarna äter bröd till frukost. Intresset för bröd har ökat, nu finns det också bröd med större variation, influenser från utlandet har påverkat vår brödkultur. Många invandrare talar om chocken när de kom till Sverige på 70- eller 80-talen och det enda som fanns här var knäckebröd och sirapslimpa. Det är förstås också något av en myt, vi har och har haft en brödtradition  i Sverige med exempelvis stora regionala skillnader, men viss sanning finns det ju i det.

Karin berättade om hur Polarknäcke Frisk och Fröig kom till genom att man tog receptet från ett av sina mjuka bröd  och gjorde om det till tunt knäckebröd, med strålande resultat. Innovation inom traditionen alltså.

Trenden i dag är att vidga brödets betydelse, nu är det också varumärkesskapande på restauranger och i butiker, man har sitt eget börd, sin egen bagare. Många lyfter också in brödet som en beståndsdel i själva maträtten i större utsträckning.

Vad är viktiga egenskaper hos brödet utöver variation och innovation? Det är smak och kvalitet, att det inte innehåller onyttiga tillsatser. Det skall vara rent och nyttigt.

Bröd är ett klimatsmart livsmedel, det ger mycket energi till minimal klimatpåverkan så därför bör vi äta ännu mer bröd menade Karin från Polarbröd.

Ät med alla sinnen och njut, tycker kocken Erik.

Maria Varnauskas
Exportrådet