MAT på agendan i Växjö

Lena Hedlund, Lammet & brödet, diskuterar med kunder på MAT 2011 i Växjö

Lena Hedlund, Lammet & brödet, diskuterar med kunder på MAT 2011 i Växjö

Mitt på torget i centrala Växjö står ett stort mattält uppställt som sjuder av aktivitet. Producenter från Småland och Öland fyller innanmätet med bröd, grönsaker, ostkakor, olika drycker, sylter, korvar och köttprodukter. Men även kockar. Ulrika Brydling och Per Bengtsson pratar från scenen. I ett stånd står kockar och bjuder på hemlagad ekologisk sjukhusmat.

-Det var varit väldigt lätt att få med producenterna och kockarna, säger Calle Sand, som är initiativtagare till MAT 2011.

Växjö vill ha matprofil
Länsstyrelsen, kommunen, LRF, och Milresurs Linné är huvudarrangörer för MAT 2011, som delvis finansieras med pengar från landsbygdsprogrammet. Redan efter EU:s möte för fiske- och jordbruksministrar 2009 i Växjö, stod det klart att staden ville jobba med mat i sin profil. Det förklarar landshövding Kristina Alsér i sitt öppningstal. Och på Mat 2011 står närproducerad, småskalig och hållbar mat i fokus.

-Jag ville skapa ett forum för attitydförändring för allmänheten. Det är viktigt att visa hur produktionen går till och hur vi tar vara på jordens resurser, säger Calle Sand.

Skolmat och matens pris
Ett av seminarierna handlar om bokreleaser. Annika Unt Widell, presenterar sin nya bok Skolmatsafari. Utifrån sin egen positiva upplevelse av skolmat har hon åkt runt i Sverige, från norr till söder, och lyfter i boken upp goda exempel på skolor där god mat, eldsjälar i köken och mätta nöjda barn står i centrum.  Journalisterna Daniel Öhman och Malin Olofsson var också där för en introduktion till boken Matens pris. Boken vill visa baksidan av den billiga maten. Genom besök i holländska växthus, danska grisgårdar och brasilianska betesmarker, ger de bilden av en produktion som innebär tung belastning på miljön, giftiga bekämpningsmedel och djur som avlas så hårt att de går sönder.

Unga ekokockar tävlar
Under lördagen pågår finalen av tävlingen Unga Ekokockar. Här tävlar årskurs 2-elever från landets restaurangskolor genom att komponera en trerätters middag på ekologiska och närproducerade råvaror. Första priset är en praktikplats på restaurangen PM Mat & Vänner i Växjö. Alla lag i finalen får åka på träningsläger med juniorkocklandslaget. De skolor som är med i finalen är John Bauergymnasiet Växjö, Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka, Nyköpings Hotell & Restaurangskola, Dackeskolan i Mjölby, Smedenskolan i Ludvika och Tannbergskolan i  Lycksele.

MAT 2012?
-Folk vill ha en fortsättning på MAT 2011. Styrgruppen för evenemanget tar det beslutet. Men om det blir en MAT 2012 är det inte säkert att det har samma inriktning som i år. Jag skulle vilja lyfta matfrågorna till en högre internationell nivå. Hur internationell fiske- och jordbrukspolitik kommer att påverka oss i framtiden är ett väldigt intressant ämne, säger Calle Sand.

Läs mer om MAT 2011

Följ tävlingen Unga Ekokockar i direktsändning

Maria Jansson