Kan man dricka havre?

Claes Wernerson diskuterar Sverige - det nya dryckeslandet

Claes Wernerson diskuterar Sverige - det nya dryckeslandet

Kön har varit lång i Jordbruksverkets tält på Borgeby Fältdagar till Claes Wernerson, Qvänum Mat & Malt. Många har ställt frågor om öl och Sveriges potential som ett stort dryckesland.

-Vi har ingen ryggsäck när det gäller drycker. Det ger oss faktiskt möjligheter till att vara nyskapande. I exempelvis Tyskland har man traditionella typer av öl och många producenter upplever problem att ställa om till nya marknadssegment, säger Claes.

Enligt Sveriges Ölfrämjande finns det 47 svenska ölbryggerier i Sverige. Och listan blir längre varje år. Intresset för att producera öl växer och många ser möjligheter i nya smaker.

-Ett intressant samtal jag har haft på Borgeby var med en kille på SLU om hur man kan utveckla havren som dryck och få ytterligare karaktäristiska smaker i till exempel öl.  Havren är en viktig gröda i svenskt jordbruk, speciellt i Västergötland, med många positiva egenskaper. Det finns en avsevärt mycket större potential att använda den som råvara i dryckesproduktionen. Vi måste börja testa, säger Claes!