• 27 september 2010, KL 11:45

  Löjans skimmer

  Alldeles just nu trålar fiskefartygen i Bottenvikens kalla bräckta vatten, från strax söder om Piteå upp till Haparanda, efter siklöja.

 • 22 september 2010, KL 3:00

  Gott och rättvist kaffe i Åre

  Vi är många som försöker hitta sätt att handla med fattigare länder utan att utnyttja människor eller förstöra naturvärden. Kanske kan öppna kvalitetsauktioner vara ett sätt.

 • 21 september 2010, KL 2:56

  Knäcke i lurarna

  Vi står och tittar när degen sakta väller ner i maskinen som ska valsa ut den till exakt lagom tunna plattor som sedan ska skäras i fyrkanter i olika storlekar och strös med frön av olika sorter och till slut köras genom tunnelugnen i mellan 209 och 220 grader i 6,7 minuter.

 • 16 september 2010, KL 3:09

  En ö i skogen

  Östersund har alltså nyligen både blivit utsedd till matlandshuvudstad och blev i somras Creative City of Gastronomy hos Unesco. Just i dag håller dessutom Eldrimner mathantverksdag på fantastiska restaurang Fäviken i Jämtland, den avslutande i Eldrimners mathantverksturné runt landet. Jag pratar lite med Fia Gullikson om framgångarna.

 • 14 september 2010, KL 11:43

  Blekingemjölk

  Det är inte länge sedan man i svenska mataffärer bara hade en enda mjölk att välja på, ett märke alltså. De lokala kooperationerna hade de facto-monopol och verkligt lokala produkter lyste med sin frånvaro.

 • 8 september 2010, KL 10:00

  Matlandet Sverige får kritik

  ”Samtidigt som Sverige vill minska EU:s jordbruksstöd har en gyllene era av subventioner för svenska lantbrukare initierats av regeringen. Den kallas Sverige – det nya matlandet.”