• 27 september 2010, KL 11:45

  Löjans skimmer

  Alldeles just nu trålar fiskefartygen i Bottenvikens kalla bräckta vatten, från strax söder om Piteå upp till Haparanda, efter siklöja.

 • 22 september 2010, KL 3:00

  Gott och rättvist kaffe i Åre

  Vi är många som försöker hitta sätt att handla med fattigare länder utan att utnyttja människor eller förstöra naturvärden. Kanske kan öppna kvalitetsauktioner vara ett sätt.

 • 21 september 2010, KL 2:56

  Knäcke i lurarna

  Vi står och tittar när degen sakta väller ner i maskinen som ska valsa ut den till exakt lagom tunna plattor som sedan ska skäras i fyrkanter i olika storlekar och strös med frön av olika sorter och till slut köras genom tunnelugnen i mellan 209 och 220 grader i 6,7 minuter.

 • 16 september 2010, KL 3:09

  En ö i skogen

  Östersund har alltså nyligen både blivit utsedd till matlandshuvudstad och blev i somras Creative City of Gastronomy hos Unesco. Just i dag håller dessutom Eldrimner mathantverksdag på fantastiska restaurang Fäviken i Jämtland, den avslutande i Eldrimners mathantverksturné runt landet. Jag pratar lite med Fia Gullikson om framgångarna.

 • 14 september 2010, KL 11:43

  Blekingemjölk

  Det är inte länge sedan man i svenska mataffärer bara hade en enda mjölk att välja på, ett märke alltså. De lokala kooperationerna hade de facto-monopol och verkligt lokala produkter lyste med sin frånvaro.

 • 8 september 2010, KL 10:00

  Matlandet Sverige får kritik

  ”Samtidigt som Sverige vill minska EU:s jordbruksstöd har en gyllene era av subventioner för svenska lantbrukare initierats av regeringen. Den kallas Sverige – det nya matlandet.”

Matlandet blir Smaka Sverige

Tack alla ni som bidragit, läst, prenumererat och kommenterat våra nyheter på matlandet.se. Nu kommer matlandet.se att arkiveras och vårt fortsatta arbete kring mat kommer att ske på sajten Smaka Sverige. Fredagen den 12 december lanserar vi vår nya webbplats. Hoppas att du vill fortsätta följa oss där. Vi ses på Smaka Sverige!

Smakasverige.jordbruksverket.se