Claus Meyer och manifestet

I en snabbsummering har han olika restauranger och cateringverksamheter, fruktodlingar, chokladtillverkning med eget mikrorosteri, han är delägare i numer världens bästa restaurang Noma, han har gjort TV-program, gett ut 14 böcker och föreläser när han kan. Och det var den korta versionen.

2004 var han med och skapade ”Det nordiska matmanifestet” tillsammans med kockar från hela den nordiska regionen. Syftet är en gemensam strävan att bevara och utveckla de nordiska smakerna och traditionerna med de råvaror och tekniker vi har i norr. I tio punkter förklaras kärleken till de nordiska köket och hur den ska förmedlas. Kortfattat förmedlar manifestet följande:

Vi ska följa säsongen och använda de unika råvaror vi har i vårt område. Vi ska kombinera våra nordiska traditioner med influenser utifrån. Tanken att bevara våra hav och den vilda naturen ska alltid finnas med och samarbetet med odlare, fiskare , politiker och andra aktörer inom industrin kommer att främja matkulturen i alla de nordiska länderna.

För den som är nyfiken på hela manifestet mer i detalj kan spana in det här.

Vem tycker du är Sveriges motsvarighet till Claus Meyer? Eller vem borde vara det i framtidens matland?

Alla förslag är välkomna!